dimecres, 29 de desembre del 2010

Qui és qui en el nou govern d'Artur Mas

El dematí del 28 de desembre de 2010 Artur Mas ha ocupat el seu despatx al Palau de la Generalitat, en la seva primera jornada de treball com a president català. Seguidament ha signat el Decret de nomenament dels nous membres del Consell Executiu de la Generalitat i del secretari del Govern.

Mas s’ha mostrat “molt content” per la composició final del seu govern del qual ha destacat que està format per “persones de primera fila i de reconegut prestigi”, amb “molta experiència i molt currículum personal”, que donaran una “bona imatge” al seu govern.

Els nous consellers prendran possessió del seu càrrec l’endemà, dimecres, 29 de desembre, en el transcurs d’un acte institucional que es farà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Una vegada hagin pres possessió, tindrà lloc la primera reunió del nou Consell Executiu, que serà presidida pel President.

Segons Decret del Departament de la Presidència es nomena com a vicepresidenta del Govern; com a consellers i conselleres del Govern de la Generalitat i com a secretari del Govern a les següents persones:
- Joana Ortega i Alemany, titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta del Govern.
- Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement.
- Irene Rigau i Oliver, consellera d'Ensenyament.
- Boi Ruiz i Garcia, conseller de Salut.
- Felip Puig i Godes, conseller d'Interior.
- Lluís Miquel Recoder i Miralles, conseller de Territori i Sostenibilitat.
- Ferran Mascarell i Canalda, conseller de Cultura.
- Josep Maria Pelegrí i Viader, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
- Josep Lluís Cleries i Gonzàlez, conseller de Benestar Social i Família.
- Francesc Xavier Mena i López, conseller d'Empresa i Ocupació.
- Pilar Fernández i Bozal, consellera de Justícia.
- Germà Gordó i Aubarell, secretari del Govern.
Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

QUI ÉS QUI DELS MEMBRES DEL NOU GOVERN

Joana Ortega i Alemany serà un dels dos consellers militants d’UDC en el Govern. De la màxima confiança del líder democratacristià Josep Antoni Duran, Ortega és especialista en comunicació i una ferma “defensora” de la família i del talent femení.
Joana Ortega, a més d’assumir el macrodepartament de Governació i Relacions Internacionals, serà vicepresidenta del Govern. El president Mas ha decidit elevar el rang i la responsabilitat política de la persona que ja estava destinada a ser la número del Consell Executiu, Ortega serà la primera dona vicepresidenta i la primera presidenta en funcions quan substitueixi al president de la Generalitat. Assumirà més competències que les que tenia el seu antecessor en el càrrec, Carod-Rovira (d’ERC).
Nascuda a Barcelona el 1959, Ortega va ser la “número 2” de CiU per Barcelona, és la responsable de comunicació d’UDC i juntament amb David Madí va portar el disseny de la campanya de CiU de les passades eleccions autonòmiques.
Psicòloga de formació, Ortega va ingressar a UCD el 1985, formació de la qual en l’actualitat es vicepresidenta, i forma part del seu Comitè de Govern i de la seva permanent. Assegura que el seu mentor polític va ser Domènec Sesmilo.
La nova consellera està casada i té tres fills (la petita és adoptada, xinesa). Es considera una “defensora de la Família com un valor pilar de la societat”. També s’autoproclama com una “ferma defensora del talent femení”, i és filla d’una família nombrosa, de la qual és la segona de cinc germans.

El número 2 de CDC Felip Puig, un autèntic animal polític, assumirà una de les carteres més difícils, la conselleria d’Interior, que ha estat blanc de les crítiques durant la legislatura 2006-2010 per la gestió del seu predecessor Joan Saura (d’IC-Els Verds).
Nascut a Barcelona el 1958, Puig és un dels representants més sobiranista de CDC. Controla l’aparell del partit i és conegut per ser un tot terreny de la política, com ha demostrat durant les múltiples responsabilitats que ha afrontat a la seva carrera. Malgrat els rumors que el situaven fora del govern, Mas ha optat per incloure un home fort en una conselleria fonamental.
És un dels més experimentats col·laboradors de l’equip de Mas, l’ha acompanyat durant els seus set de l’oposició en la “travessia del desert”, primer com a portaveu parlamentari i després com a segon del CDC. Els seus estudis en Enginyeria de Camins, Canals i Ports li van servir per enlairar-lo a dues conselleries amb un marcat caràcter tècnic: primer, en Medi Ambient (1999-2001), i després en el de Política Territorial i Obres Públiques (2001-2003), càrrec que durant un any va compatibilitzar amb el de portaveu del Govern. És militant de CDC des de 1976. Actualment forma part del comitè executiu nacional de CDC i és membre de la Comissió Executiva Nacional de la federació.

Andreu Mas-Collell, catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i president de Barcelona Graduate School of Economics, torna al front polític després de ser conseller d’Universitats, Investigació i Societat de la Informació amb Jordi Pujol entre 2000 i 2003. Substitueix Antoni Castells (del PSC), que n’havia estat conseller en les dues darreres legislatures.
Mas-Collel, de 66 anys, compta amb un bagatge acadèmic demostrat i és un economista conegut a nivell mundial. Va ser catedràtic d’Economia a la Universitat de Harvard entre 1981 i 1996 i professor d’Economia i Matemàtiques a la Universitat de Califòrnia del 1972 al 1980. En el seu haver es compten més de cent treballs d’investigació sobre un ampli ventall de temes econòmics i molts altres mèrits. Ara Artur Mas l’ha fitxat per encapçalar una conselleria crucial, la d’Economia, i dirigir les finances de la Generalitat en un moment complicat, ja que la crisi ha retallat dràsticament els ingressos i ha fet més necessària que mai l’austeritat que Artur Mas predica.

Josep Maria Pelegrí, nascut a Lleida el 1965, torna al govern per dirigir ara la Conselleria d’Agricultura i Medi Natural (substituint Joaquim Llena, del PSC), després d’haver gestionat la de Governació i Relacions Institucionals entre 2002 i 2003, durant el darrer any de Jordi Pujol al front de la Generalitat. És un nomenament que premia la discreció d’un polític que va ingressar a UDC als 17 anys i que ha desenvolupat una llarga trajectòria en el partit, convertint-se en el número 2 del líder democratacristià Duran i Lleida, i ocupant la Secretaria General de la formació des de 2004.

Casat i amb dos fills, Pelegrí és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, diu ser un amant de la música, el cinema i passejar, i, malgrat ser el flamant conseller d’Agricultura i Medi Ambient, confessa que no li agraden els animals- Sovint se’l recorda simpàticament com el fill de la icona televisiva Pelegrí, Pelegrí, Pelegrí, que a finals dels 90 va saltar a la popularitat per la seva intervenció en un programa de tarda de TVE, on va provocar la hilaritat del públic amb els seus dubtes reiterats davant una pregunta del presentador.

La nova consellera d’Educació, Irene Rigau, nascuda el 1951, és natural de Banyoles (Pla de l’Estany, Girona), però actualment combina la seva residència entre Barcelona i Ribes de Freses, terra del seu marit en la qual la diputada passa el cap de setmana. Com Felip Puig i Mas Collell, Rigau fou consellera de Benestar en els darrers anys de Jordi Pujol. Substitueix a Ernest Maragall, del PSC , el controvertit conseller d’Educació, germà de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.
Llicenciada en Psicologia, la seva vida va estar íntegrament vinculada a l’ensenyament passant de ser alumna en la seva infantesa a mestra de parvulari, Primària i Secundària en diverses escoles públiques de les comarques gironines. També va impartir classes de psicopedagogia a la Universitat de Girona (UdeG) i de polítiques educatives i legislació escolar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) fins arribar a ser inspectora d’Educació. En la seva trajectòria, Rigau ha viatjat a Finlàndia, Escòcia, Suïssa, Luxemburg i Holanda per conèixer els seus sistemes educatius.

Lluís Recoder ha passat en els darrers anys de ser un integrant del sector crític de CDC, després de reclamar una renovació del seu discurs i de la seva direcció, a ser un valor en alça en convertir-se en el nou conseller de Política Territorial i Sostenibilitat, substituint el gironí Joaquim Nadal (PSC).
Casat i amb tres filles, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona, especialitzant-se en dret urbanístic, tot i que el seu recorregut ve de lluny: el 1976 es va fer militant de CDC i va participar en la fundació de les joventuts vinculades al partit, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), de la qual va ser secretari i president de 1986 a 1991.
Nascut a Barcelona el 1958, la trajectòria política de Recoder l’ha portat a ser diputat de CiU per Barcelona en el Congrés de Diputats entre 1986 i 1999, any en el qual va ser elegit diputat per al Parlament de Catalunya i alcalde de Sant Cugat del Vallès (Barcelona). Com a diputat de la Cambra catalana, Recoder va estar present en dues legislatures, de 1999 a 2006, any en què va dimitir al·legant que volia dedicar-se a la política municipal. Sonava com un dels aspirants a substituir Artur Mas com a cap de llista de CiU si aquest no guanyava les eleccions del 28 de novembre de 2010.
Pel que fa a l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès, ha guanyat consecutivament les tres eleccions municipals a les quals s’ha presentat, on ha governat amb el PPC, ERC i en el darrer mandat ho ha fet amb majoria absoluta (amb 14 escons). Mesos abans de les eleccions, Recoder va anunciar que no tornaria a presentar-se per liderar l’Ajuntament de Sant Cugat perquè volia centrar-se a la seva futura activitat política en el Parlament. Després de més d’11 anys com a alcalde de Sant Cugat del Vallès, en un ple extraordinari convocat per al 28 de desembre, va ser substituït per la fins aleshores tinent alcalde Mercè Conesa.

Continua a l'entrada següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada