dimecres, 8 de desembre del 2010

Les estacions de l'any

En un post anterior en què parlàvem de climes, dèiem que les estacions (primavera, estiu, tardor, hivern) continuen funcionant pel que fa al temps que ha de fer. El que no funcionen són les sensacions que les persones tenen dels mesos i del fred o calor que ha de fer. Així, al novembre la gent pensa que ha de fer fred; i no, és tardor, ha d’haver-hi temperatures mitjanes. O que a l’hivern ha de ploure molt; tampoc és veritat.

En el clima mediterrani, que és el nostre, de sempre s’ha dit pel que fa a les temperatures i a les precipitacions que:
- els estius, són llargs, calorosos i secs;
- els hiverns, suaus i secs;
- la primavera i la tardor, plujoses i temperatures mitjanes.

Estem a la zona temperada dels climes mundials, entre el Tròpic de Càncer i el Cercle Polar Àrtic. Amb un clima ni massa càlid (com passa entre els dos tròpics) ni tan fred (com més amunt dels cercles polars). A la nostra zona temperada del nord, i concretament aquí a Europa, hi ha tres tipus de climes: el mediterrani (el nostre) i dos més, l’oceànic i el continental, que tenen unes característiques diferents.
D’aquests tres, el mediterrani és el clima més benigne en temperatures a l’hivern i el més calorós a l'estiu. En el clima mediterrani les pluges són abundants a la primavera i a la tardor. En canvi, en l’oceànic (per exemple, Galícia) les pluges són abundants durant tot l’any, amb un màxim hivernal; i els estius són frescos i els hiverns suaus. El clima continental, per la seva banda, és extremat, amb un hivern fred i sec i un estiu càlid i plujós. Aquest clima es localitza sobretot a l’interior dels continents i sol ser molt més rigorós perquè no hi arriba la influència del mar.

Algun científic ha dit que, pel que fa a les temperatures, només hi ha dues estacions: estiu i hivern. La primavera i la tardor només serien estacions intermèdies entre les dues principals. D’aquesta manera, pel que fa a les temperatures, es tindria que els dies de primavera i tardor més propers a l’estiu es podrien considerar d’estiu i els més propers a l’hivern, doncs, d’hivern.

Si ens hi fixem, fins l’arribada de les pluges de meitats d’octubre (fins cap al Pilar, per dir-ho d’una manera), el temps és d’estiu i ens vestim, durant el dia, com a l’estiu. Després d’aquestes pluges (sovint torrencials), les temperatures baixen, la gent s’abriga i s’arriba a la plena tardor.
Després, a meitats novembre (havíem dit en aquell post, 19-20 de novembre, aproximadament), entra aire polar, plou i les temperatures baixen considerablement (dels 20-22ºC al migdia als 14-16ºC). Aleshores, en ple dia, ja ens posem els anoracs i les peces d'abric adequades.
A meitats desembre (entre el 10 i abans del 15), amb l’entrada d’un altre front polar, les temperatures tornen a baixar lleugerament (2ºC de mitjana).

Com ja deveu haver notat sempre parlo de temperatures al migdia. Les nits no les compto massa perquè la gent està dormint i no es passeja pas pels carrers. Si féssim la temperatura mitjana d’un dia és el promig de la més alta (la màxima, que sol ser a la punta del dia) i la més baixa (la mínima, en plena nit). Aquesta temperatura mitjana és la que fan servir els especialistes per fer els seus càlculs; o en el climograma de la ciutat de Girona de més amunt, al 2009, un any plujós i principalment als mesos d'hivern. Però, jo em baso més en les temperatures del dia, i especialment la màxima del dia, que ens pot donar una idea més clara sobre les temperatures que hi ha pogut haver entre les 11h del dematí i les 4h de la tarda, que és quan tothom està en dansa; i també durant la resta del dia d'horari solar.

Continuant amb les temperatures, no serà fins cap al 10 de gener aproximadament que no s’entra en ple hivern, amb temperatures mitjanes de 12ºC al migdia (entre 10-14ºC) i molts dies, gelades a la nit. És l'hivern suau de què parlen tots els llibres des de sempre. L'hivern del clima meditarrani sempre ha estat suau en temperatures, mai massa fred, contràriament a allò que les persones poden pensar. És en el clima continental i en les zones nòrdiques on fa més fred.
Tanmateix, encara que estem parlant de temperatures suaus, el vi fresc o les begudes fresques, a l'estiu, les bevem a 11ºC o menys i les trobem fredes. I és que per a les nostres contrades les temperatures de 8, 10, 12ºC són baixes, fa fred i el notem. Mai tampoc han baixat massa més a la punta del dia, llevat d'algun dia especial o dels dies que neva o està a punt de nevar.

A la segona quinzena de febrer (cap al 20 o passat) es nota una millora en les temperatures durant el dia, degut a l’allargament de l’horari solar i que el sol escalfa més i més estona.
Fins a començaments d’abril encara fa fred. Les calefaccions, amb els termòstats, es continuen posant en marxa de manera automàtica. Cap al 10 d’abril aproximadament (l’any passat va ser més tard), ja no s’engeguen i és quan se solen parar. És quan pengem les peces d'abric.

En aquests moments, meitats abril, estem en plena primavera; fins al tram final de maig. Aleshores les temperatures tornen a augmentar i venen les primeres calors, especialment a primers de juny. I ens vestim d'estiu: camisa curta, roba fresca i molta pell a l'aire.
Amb el juliol, també cap al 10 o passat, s’arriba a la plenitud de l’estiu que es manté fins a finals d’agost (amb temperatures molt altes, gairebé sempre 28ºC o més, al migdia; i amb puntes de calor de més de 30ºC).
De finals d’agost a primers d’octubre les temperatures es mantenen relativament altes (24-26ºC, o més al migdia), en què el cicle torna a començar quan venen les pluges de meitats d'octubre, que fan entrar ja en tardor plena. I torna a iniciar-se el cicle.

Aquestes són les observacions per a la ciutat de Girona que tinc anotades en els vint-i-cinc anys que he treballat el clima a classe. Ens manca encara parlar d’altres aspectes. Per exemple, de les pressions atmosfèriques, amb els anticiclons i les depressions. Avanço una mica el tema. Les temperatures correspondran a l’estació en la qual estem (si és hivern, farà fred; si és estiu, calor), però mentre hi hagi l’anticicló (sigui l'estació que sigui), el temps serà estable i sec, i normalment no farà vent ni plourà. En canvi, quan hi hagi una depressió, el temps serà inestable i humit, i normalment farà vent o hi haurà precipitacions.
En parlarem en un tercer post sobre el clima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada