De tots els tipus de fred de què se sent parlar a les notícies i a les previsions del temps, no hi ha cap dubte que el que genera més temor i més respecte és el fred siberià. Sona dur, sona greu, és un concepte que fa posar la pell de gallina només de sentir-lo.
No se'n diu així perquè hagi de fer un fred similar al de Sibèria, sinó perquè la massa d'aire que ens envaeix en el moment en qüestió té el seu origen a Sibèria.
Europa rep fredorades siberianes quan l'anticicló se centra en països com Noruega o Suècia, llavors, a l'est, s'obre un passadís de vents d'entre nord i nord-est que arrossega aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent. Si aquest corrent és més de nord-est que de nord, normalment aquí ens n'acaba arribant part, que serveix per generar normalment els dies més freds de l'hivern. Això és el que passarà durant el cap de setmana.
Però, per què hi fa tant de fred, a Sibèria?
En primer lloc, passa com a totes les regions pròximes als pols: el sol sempre hi incideix de forma poc vertical, escalfa menys, i a l'hivern el fred hi és molt més intens que a latituds baixes o mitjanes.
Però l'element que diferencia Sibèria d'altres àmbits similars és la continentalitat. Els mars i oceans ajuden a regular la temperatura i a fer que la terra no s'escalfi i es refredi amb tanta facilitat. Per això, per exemple, a Barcelona la temperatura baixa menys que a Lleida a l'hivern, i de la mateixa manera també hi fa menys calor a l'estiu.
Sibèria és una gran regió continental amb moltes zones realment allunyades de mars i oceans, i això fa que els hiverns hi siguin especialment freds. L'aire s'hi estanca amb facilitat i no es renova durant molts dies. Això fa que es produeixi un efecte de nevera, una nevera immensa que s'obre quan canvia la dinàmica i un corrent de vent s'endú tot aquest aire que s'ha estat refredant cap a latituds més baixes. És llavors quan sentim a parlar de l'aire siberià.
Per què diem que és sec?
Normalment, les onades d'aire siberià són seques, és a dir, no ens porten gaires nevades. Això es deu simplement al fet que, perquè aquesta massa d'aire arribi a nosaltres d'una forma més o menys directa i sense perdre bona part del fred, ho ha de fer travessant centreeuropa. En aquest trajecte no agafa humitat de cap mar i té poques possibilitats de generar nevades.
L’ONADA DE FRED SIBERIÀ COMENÇARÀ DIJOUS
NEU A COTES BAIXES DEMÀ, DIMECRES, A ÚLTIMA HORA
El dimarts, 31 de gener, serà el dia menys fred de la setmana, i demà dimecres, a la nit, la cota caurà per sota dels 500 metres i de matinada podria arribar fins a la línia de la costa.
Aquest matí els núvols prims i força espessos han evitat que les temperatures baixessin tant com els últims dies. A primera hora en general feia menys fred, i si els núvols prims van deixant espai pel sol a estones, el migdia serà el més relativament agradable de la setmana. Aquesta tarda es reactivarà la nevada al vessant nord del Pirineu, però en general avui no hi haurà precipitacions.
Demà el dia començarà amb el cel encara més tapat, i ja des del matí aniran caient precipitacions febles tant al Pirineu com a la Catalunya Central i a la costa central. Bona part del dia la cota de neu es mantindrà per sobre dels 600 metres. Per tant, ben bé fins a mitja tarda, aquestes precipitacions no seran de neu fora del Pirineu. Durant la nit les precipitacions aniran quedant restringides a la costa, o en tot cas a àmbits com el Penedès, el Vallès o l'Anoia. Llavors la cota ja caurà per sota dels 300 metres. El risc de nevades a cotes baixes, doncs, se centrarà a la nit de demà a dijous i, sobretot, a les comarques de la meitat est.
Alguns models apunten que dijous al matí les precipitacions continuarien a l'entorn de Barcelona i, per tant, àmbits de la costa central podrien tenir fins al migdia precipitacions en forma de neu gairebé fins a la línia de costa. En general, però, dijous serà un dia amb més clarianes i el moment en què les temperatures començaran a caure.
Tot fa pensar que el cap de setmana les temperatures registraran valors tan baixos com el febrer del 2005 o com el gener del 1985, amb forta tramuntana, però només amb neu al vessant nord del Pirineu. Fins ara Meteocat no ha emès cap avís de situació de risc.
Guia per afrontar l'onada de fred siberià
El CECAT està pendent de "com bufa el vent" per veure quin dels "dos fronts" de fred que ens amenacen acabarà afectant-nos més intensament. Ho explica Montse Font, cap de servei de gestió i planificació del risc i responsable del CECAT, que assegura que tot el 'litoral i prelitoral de Catalunya' patiran l'onada de fred, "sobretot el dijous", amb les previsions actuals a la mà.
Per poder superar sense grans perjudicis aquesta situació, Protecció Civil recomana:
A la carretera:
- Evitar desplaçaments innecessaris
- Deixar distàncies suficients en funció de les especials climatologia i condicions de la via
- Parar atenció a les clapes de gel que es poden formar en zones ombrívoles de les carreteres
- Viatjar amb el dipòsit ple i el mòbil carregat
- Conduir amb suavitat i evitar els avançaments innecessaris
Al carrer:
- Sortir al carrer amb el cap tapat
- Les persones que tinguin malalties respiratòries han de sortir amb el coll tapat amb una bufanda per evitar que els entri fred directament als pulmons
- Portar calçat esportiu per caminar pel carrer
- Tenir en compte que els col·lectius de risc són persones grans, nens i persones amb malalties respiratòries
A casa:
- Tapar les escletxes que permetin l'entrada de fred a les llars
- Parar especial atenció en no tapar forats de respiració de la llar a través dels quals es ventilen les calderes
- Tenir molt compte amb qualsevol cosa que pugui provocar un incendi, per exemple quan s'asseca la roba dins de casa prop d'una estufa
- Deixar les canonades i conductes de l'exterior amb un mínim goteig perquè l'aigua no s'hi congeli a l'interior. Per exemple, aixetes o mangueres
Als municipis:
- No engegar recs automàtics, que poden llençar aigua que es podria congelar sobre la calçada
- Obrir els albergs perquè s'hi puguin allotjar les persones sense sostre
Dijous, 1 de març de 2012 - 15:06h
ResponEliminaNeu a cotes baixes i fred intens
En prealerta el Procicat per onada de fred i el pla Neucat per la previsió de nevades
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès una prealerta preventiva del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) i una prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per ONADA DE FRED.
La DGPC ha emès la prealerta del Procicat per onada de fred, d'acord amb la informació rebuda pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indica que a partir de divendres 3 de febrer, i que es podria avançar per aquest dijous 2 de febrer, s'espera un episodi de fred que afectarà a tot Catalunya, amb glaçades generals. Aquest episodi s'allargarà almenys durant el cap de setmana.
Enfront la previsió d'aquest episodi de fred, la DGPC recomana extremar les precaucions i seguir els consells d'autoprotecció davant de les onades de fred, que es poden consultar al web de la DGPC o fent clic a Consells per a onades de fred .
La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d'Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l'evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin d'aquest episodi de neu i fred.